Magyar természetjáró szövetség

weboldalai

SchweizMobility és Bejárható Magyarország

[Jelen dokumentum a Bejárható Magyarország program keretében 2012-ben készült feljegyzés második, javított és bővített változata.]

 

A Bejárható Magyarország program előkészítése során 2012-ben megismertük a SchweizMobil rendszert és az ahhoz kapcsolódó EuropeMobility kezdeményezés alapjait és vizsgáljuk ennek magyarországi adaptálhatóságát, megvalósíthatóságát.

 

A SchweizMobil rendszer célja a Svájc területén lévő nem motoros szabadidős ill. turisztikai útvonal-hálózat kínálatát és a kapcsolódó szolgáltatásokat és termékeket egységes rendszerbe szervezni és vonzó módon bemutatni. Az érintett szereplőket közös szervezetbe tömörítve és platformra helyezve, a különféle szakterületeket összehangolva minőségi fejlesztés vált lehetővé, sokkal szélesebb körű promócióval a korábbi különálló kezdeményezésekhez képest, így a belföldi társadalom és a külföldi potenciális turisták szélesebb rétege ismerhette meg e lehetőségeket, úthálózatokat. A részt vevő jármódok: gyalogos, kerékpáros (országúti és mountain-bike), görkorcsolya, vízi (kenu). A jármódok mentén felölel mindenfajta útjelleget és tematikát (gyalogoson belül pl. természetjáró turista, magashegyi túra, tanösvény, zarándok- és kulturális út, nordic walking, kerekesszékes útvonalak).

 

A SchweizMobil elemei: egységes, átjárható és jól karbantartott útvonal-hálózat és jelzésrendszer, a közlekedés rendszerébe illesztve és az úthálózat által érintett mindenfajta területen egységesen (pl. erdő, magashegy, közút, történelmi városmag); szolgáltatói hálózat (szállás, kerékpárkölcsönzés, stb), csomagajánlatok, a közösségi közlekedés integrációja (megállóhelyek, menetrendek), egységes kiadványsorozat (térképek, útikalauzok), marketing és promóció, szakmódszertani kézikönyvek (arculati, tervezési, útkijelölési útmutatók), közös térinformatikai rendszer internetes térkép portállal, ahol mindez az ajánlott látnivalókkal együtt böngészhető és a termékek megrendelhetők ill. foglalhatók. Kulcseleme a minőségbiztosítás, az egységes arculat és a közös adatbázis. Ez utóbbiban az útvonalakhoz vannak kapcsolva a hozzájuk tartozó kiemelt látnivalók, szálláshelyek és szolgáltatók, kiadványok, foglalható ajánlatok, közlekedési menetrendi információk.

 

Az úthálózat kiemelt, turisztikailag minősített útvonalai az alap útjelzések mellett jármódonként egységes alapszínű útpajzsot és útszámot kapnak: az országos (hosszú távú) egy számjegyűt, a regionális (több napos) két számjegyűt, a helyi kiemelt útvonalak pedig három számjegyűt, egyedi logóval. Ezek az útvonalak mind országos jelentőségűek, azaz az elsődlegesen ajánlottak mindazok számára, akik az országba vagy annak egy adott térségébe ellátogatnak; jelentőségük, élmény-értékük és a kapcsolódó szolgáltatások, valamint a jelölés és a karbantartás színvonala alapján. Egyes útvonalak vagy szakaszaik nemzetközi hosszútávú vándorutaknak is részei, melyek szintén feltüntetésre kerülnek. Az útpajzson az útvonal és az adott ország ill. régió arculati elemei is megjelenhetnek, egységes kinézetben.

 

A SchweizMobil rendszert, mely alapítványi formában működik, országos összefogással építette fel és működteti a svájci állam, a kantonok, a civil szövetségek, közlekedési társaságok, turisztikai és más szervezetek, szolgáltatók. Az operatív feladatokat egy állandó szakmai stáb látja el. A néhány éve elindult kezdeményezés hatása már látványosan mérhető a látogatószámokban is.

 

A svájciak kezdeményezték több ország felé is a szerzett know-how megosztását, hasonló nemzeti rendszerek kialakítása céljából. Távlatban mindez egy EuropeMobility programban egyesülhet, ahol a különféle országok saját rendszerüket kiépítve és összekapcsolva átjárható, egységes nemzetközi kínálatot lehet felmutatni és ily módon ösztönözni az egyes országok értékeinek felkeresését, úthálózatának és szolgáltatásainak használatát.

 

A Bejárható Magyarország program, a szakszövetségek és a különféle érintett szereplők részvételével, a svájciakkal együttműködve lehetővé válhat egy ahhoz hasonló, HungaryMobility rendszer kialakítása nálunk is.

 

Interaktív térképes portál: http://schweizmobil.ch : Karte

Letölthető, ajánlott anyagok: http://www.europemobility.info/Welcome.html : Download rész

 

www.wanderland.ch, www.veloland.ch, www.schweizmobil.org, www.europemobility.info