Magyar természetjáró szövetség

weboldalai

Útjelzés festés tippek-trükkök

A jelzésfestés gyakorlati kérdései

A több éve végzett turistaút-karbantartó, jelzésfestő tevékenységem során kialakult módszeremet és tapasztalataimat foglalom össze az alábbiakban, hangsúlyozva azt, hogy ez a módszer közvetlen környezetemben sem terjedt el teljes mértékig, de ebből kiindulva a kezdők talán ki tudják alakítani a saját módszerüket, miután hozzájutottak a megfelelő elméleti tudáshoz.

 

Az eszközök

A szükséges eszközök jegyzékét a melléklet tartalmazza, amelyek nagy része egyértelmű, de van olyan is, amely magyarázatra szorul.

 

  • Festőedény: 3-4-500 ml-es csavaros kupakkal zárható (pl. lekváros) üvegeket használok, amelynek kupakjára ráragasztok egy 150-200 mm-es zsineget.
  • Ecset: nem szeretem a szélesebb ecseteket, maximum 20 mm-eseket használok az alaphoz és a jelekhez is.
  • Sablonok: általában szivacsalátétes műanyagpadló hulladékból készítem, de nem rossz a gyümölcslevek papírdoboza sem.
  • Hasi tok: festés közben ebben tartom a festőedényt, amelyben a festék van. Egy másfél literes műanyagpalackot kettévágok, és az alsó részét használom fel. Erre két zsineget erősítek, amelyek közül az egyikkel a nyakamba tudom akasztani, a másikkal a derekamra tudom kötni. A festőedény kupakjára ragasztott zsineg végét a festéskor a tokhoz tartozó egyik zsineghez kötöm. Így nem kell a kupaknak helyet keresni (esetleg a földre letenni), amikor az egyik kezemmel festek, a másikkal pedig a sablont tartom.
  • Csabais üveg: ez egy hosszú nyakú, de szélesebb szájú, kupakkal zárható egyliteres üveg. A festés végeztével ebbe teszem a festékes ecseteket, vizet önök bele, lezárom, és így viszem haza, ahol másnap elvégzem az ecsetek kimosását. Ma már ilyen üveg nem kapható, de jól használható lenne erre a feladatra a szélesebb szájú egyliteres műanyag gyümölcsleves palack is.

 

A festékek

Kizárólag vízzel hígítható festékeket használok, mind az alapozáshoz, mind a jelek festéséhez, szinte mindig hígítás nélkül. Az alapozáshoz használatos festékem: Trinát vagy Unitop kültéri vizes bázisú alapozó, a jelek festésének anyaga a 125 ml-es vagy 500 ml-es csomagolásban kapható Trilak aquakolor színezőpaszta és festék.

 

Az 1 km-es turistaút teljes újrafestésének anyagszükséglete, egy átlagos esetben, a mellékletben található.

 

Az otthoni előkészületek és befejező munkálatok

A festés előtt legalább egy héttel felmérem, hogy a tervezett munkákhoz az elegendő mennyiségű eszközöm és anyagom megvan-e. Szükség esetén elvégzem a pótlást.

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a festés előtti napon mindent úgy előkészítsek, hogy a festés helyszínére érkezve 20-30 percen belül elindulhassunk a munkára. Ehhez jó segítséget ad a melléklet szerinti táblázat, amely alapján összekészítem az alapozók és a segítők csomagját külön-külön. Előtte minden eszköz és anyag állapotát leellenőrzöm. Ez akár több órát is igénybe vehet. A csomaghoz tartozik még a megfelelő ruházat is.

 

A festés utáni napon rendbe teszem, szükség szerint elmosom az eszközöket, leellenőrzöm, hogy minden festékes edény jól zár-e, esetleg az azonos színű festékeket egybe öntöm. Ekkor vagy a következő napokban elkészítem az eszközeim és anyagaim aktuális leltárát, amely már a következő munkát készíti elő. A munkaruházatot mosásba adom.

 

A munkaterület megközelítése

Ideális az, ha autóval tudunk menni a tervezett munka egyik végpontjára, a segítőkkel együtt. Ha a munkaterület közúton nem közelíthető meg autóval, két eset lehetséges. Erdészeti utat veszünk igénybe, amelyhez meg kell szerezni a kezelő engedélyét. Nem egyszerű dolog. 3-4 héttel előtte meg kell kezdeni az intézést. Ha nem jön össze, a lehető legközelebb leparkolunk, és a szükséges eszközökkel és anyagokkal felszerelve gyalog megyünk a kezdőponthoz.

 

Ha nem áll rendelkezésünkre autó, akkor hátizsákokba csomagolt eszközökkel és anyagokkal felszerelve, vonattal vagy busszal és gyalog közelítjük meg a helyszínt.

 

A munka

Egy ideális csapat 4, maximum 5 fős (egy autó befogadóképességét is figyelembe véve). Induljunk ki a 4 fős csapatból. A négy fő együtt indul a munkára. Két fő az adott szakaszon elvégzi a szükség szerinti szürkítést és az alapozást az egyik irányban. (Vonókéshasználat esetlegesen, drótkefehasználat minden esetben.) A másik két fő eközben elvégzi az úttisztítást, amely a turistaútba belógó ágak, tüskés ágak, és a jelzéseket takaró lombok eltávolítását jelenti. A végpontba érve az alapozással és szürkítéssel foglalkozó két fő egy kis pihenő után, de akár egyből is visszafordulhat, hogy a másik irányban is elvégezze ugyanazt a feladatot, amelyet addig végzett. Az úttisztítók szerepe megváltozik. Felkészülnek a jelzésfestésre, és az időjárástól függően 20-30 perc várakozás után, amikor az alapra már rá lehet festeni, indulnak az első két ember után, és megfestik mindkét irányban a jeleket, ügyelve arra, hogy menet közben gyakran hátra nézzenek, hogy egy alap se maradjon üresen a másik irányban. Az esetleges ötödik ember az első két ember munkáját segíti.

 

Egyebek

Érdemes előzetesen 5 főt szervezni, mert egy fő kiesése esetén még jól elvégezhető a feladat, de ha négyből esik ki egy, az már problémás.

 

Átlagban 40 méterenként lehet számolni egy jelzéssel egy irányban.

 

Az  időszükséglet egy km-re, egy irányban sík terepen az alapozásra kb. 40 perc, a jelek festésére kb. 20-30 perc. Az úttisztításra kb. 40 perc (ez csak egyirányú munka). Az emelkedőre ezekben az esetekben is (mint a túrákon) célszerű 10 méterenként 1 percet hozzászámítani.

 

Étkezésre, pihenésre és az eszközök rendezésére (pl. ecsetmosás, színváltás) további 20 % időszükséglettel kell számolni.

 

Így egy csapat 10 órán belül egy átlagos esetben az emelkedőtől függően kb. 5 km út festését, karbantartását tudja elvégezni, ha az autó (vagy megálló) nincs túl messze az egyik végponttól.

 

 

A JELZÉSFESTÉS ÉS ÚTKARBANTARTÁS ANYAG- ÉS ESZKÖZIGÉNYE

 

 

 

1

fehér festék

80 ml/km

2

színes festék

25 ml/km

3

szürke festék

70 ml/km

4

festőedény

3-4 db

5

ecset

5 db (ebből 2 tartalék)

6

alapsablon

3 db (ebből 2 tartalék)

7

jelsablon

2-2 db (ebből 1-1 tartalék)

8

hasi tok

3 db

9

üres, 3 dl-es üveg ecsetmosáshoz

1 db

10

ecsetmosóvíz

1/2 l

11

mosdóvíz (az autóban marad)

3-5 l

12

csabais üveg a használt ecseteknek

1 db

13

törlőrongy

néhány db

14

műanyag zacskó

néhány db

15

szemetes zsák

1 db

16

metszőolló

2 db

17

vonókés

1 db

18

drótkefe

2 db

19

vastag kesztyű, bozótirtáshoz

2 pár

20

vékony kesztyű, festéshez (esetleg)

1-2 pár

21

turistatérkép

1 db

22

tájoló

1 db

23

íróeszköz

1-2 db

24

bicska

1 db

25

ivóvíz

 

 

 

Tari József Műanyag SC Természetjáró Szakosztály